Tips voor jouw sollicitatiegesprek!

Het is zover; je bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Wat kun je doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op zo’n gesprek? Je wilt natuurlijk niet je droombaan mislopen, omdat je er niet voldoende aandacht aan hebt besteed! Lees hier een paar tips voor een goede voorbereiding! 

  1. Lees je in

Dit klinkt als een logische tip, maar het gebeurt: een sollicitant die eigenlijk geen idee heeft wat een organisatie doet. Lees van te voren de website en zoek op wat ze doen. Probeer een beetje in te schatten hoeveel mensen er werken en of er wellicht andere locaties zijn. Lees ook nog goed de vacature door waar je op gesolliciteerd hebt. Het kan zijn dat de website uit het jaar 0 is en dat de vacature vaag is. Geen probleem! Bereid dan vragen voor.

  1. Bereid vragen voor

Een gouden tip aan onze kandidaten is: bereid vragen voor! Dit komt heel goed over bij de opdrachtgever. Ze zien dat je de moeite hebt genomen om jezelf in het bedrijf te verdiepen en dat je interesse hebt. Dit kunnen simpele vragen zijn zoals in wat voor team je zou komen te werken, welke werkzaamheden je gaat verrichten (mochten die nog niet duidelijk zijn). Probeer vragen over je eventuele salaris te bewaren voor een tweede gesprek.

  1. Praat niet slecht over een vorige werkgever

Bedrijven vinden het veel zeggen hoe jij bij je vorige werkgever bent weg gegaan. Het kan zijn dat je niet op goede voet bent vertrokken;  dat kan gebeuren, maar gebruik dit gesprek niet om gal te spuiten over je vorige baas. Negativiteit in een gesprek kan een slechte invloed hebben op hoe een toekomstige werknemer jou ziet.

  1. Lieg niet

Ga niet liegen in je cv. Recruiters prikken daar doorheen en anders horen ze het als ze referenties gaan checken. Eerlijkheid duurt het langst en dat wordt alleen maar gewaardeerd.

  1. Wees jezelf

Ga jezelf niet beter voor doen dan je bent. Daar prikken ze zo doorheen! Je komt daar te werken en laten we eerlijk wezen; de perfecte kandidaat zijn, hou je niet vol. Misschien vind jij jouw mindere kwaliteiten niet zo charmant, maar blijkt dat heel goed te passen bij je toekomstige collega’s!

Maar bovenal; maak je niet te druk om een sollicitatiegesprek. Als jij bij die functie hoort, dan komt het hoe dan ook goed. En als jij niet de kandidaat bent die ze zoeken, dan wil je daar ook niet werken. Zie het dan als een leermoment, voor dat volgende gesprek waar je je droombaan wél vindt!