Sta jij in je kracht?

Deze week gaf mijn collega mij een heel leuk en herkenbaar boek die Japke-d. Bouma heeft geschreven; ‘Ga lekker zélf in je kracht staan’. Vaak deelt dezelfde collega anekdotes over de columns die Japke-d. schrijft in het NRC Handelsblad en ze was verrukt over dit boekje. We hebben even gediscussieerd over de huidige termen en bijna spreekwoorden die nu regelmatig worden gebruikt door mensen in onze professionele omgeving.

Het was een drukke week, waar ook weer fijne jargon om mijn oren werd gegooid, maar heb toch de tijd gevonden om de heerlijke clichés te lezen en ik wilde een aantal met jullie delen.

  1. Het kerstpakketten dilemma

Toevallig hebben wij het er deze week nog over gehad op de werkvloer: wat wil men in een kerstpakket? Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen het liefste een groot kerstpakket willen. Ragout wordt nog steeds gewaardeerd blijkbaar! De vader van mijn collega vervangt jaarlijks de inhoud van zijn voorraadkast met de nieuwe inhoud van zijn kerstpakket. En blij dat hij is!

Tegenwoordig wordt ook vaak bonnen gegeven; maar ja dat is wel vreselijk onpersoonlijk! Doet een werkgever het ooit goed? Hij of zij zal íets moeten geven, want anders is de wereld te klein!

  1. ‘Haal het beste uit jezelf.’

Een hele dubbelzinnige uitdrukking! Want zoals Japke-d. zegt; als ik het beste eruit haal, wat blijft er dan over? Dan heeft mijn team toch niks meer aan me.

Maar ja, het slechtste uit me halen: dat is lekker! Ik heb een aantal slechte eigenschappen die misschien maar beter in mij kunnen blijven en sporadisch (gefilterd en achter gesloten deuren) er uit moet komen.

  1. Failure is not an option.

Wat ik van kleins af aan heb geleerd is: van vallen, leer je ook weer opstaan. Nou begrijp ik dat een werkgever niet zit te wachten op een constant falende werknemer, maar zo leer je wel van je fouten.

En jullie? Welke clichés komen jullie tegen op de werkvloer? Deel ze met ons!