Ik voldoe niet aan alle eisen van een vacature: moet ik dan wel solliciteren?

Wij merken dat veel organisaties op zoek zijn naar het schaap met 5 poten. Een vacature die wij dan krijgen, lijkt dan ook meer op een boodschappenlijst dan een uitnodigende tekst om sollicitanten te enthousiasmeren.  Moet jij als sollicitant dan écht aan alle eisen voldoen? Heus niet!

Waarom wordt een vacaturetekst zo opgezet dan?

Vaak wordt zo’n tekst geschreven door mensen die rechtstreeks met die persoon moeten werken en dus het liefste zien dat als een collega wordt vervangen, ze een exacte kopie krijgen; zelfde vaardigheden, zelfde persoonlijkheid; want dat past zo goed in het team.

Feit is dat dat niet reëel is. En daar zijn wij voor; om een klant daarin te adviseren en dan toch een juiste kandidaat voor hem te vinden. Misschien heeft dit schaap maar 3 poten, maar heeft wel de potentie om 2 poten erbij te groeien.

Dus? Moet ik nou solliciteren als ik niet aan alle eisen voldoe?

Zeker! 100%! Mijn motto is ‘Nee heb je, ja kun je krijgen.’ Wees wel kritisch; als er een ingenieur wordt gevraagd en jij weet eigenlijk niet eens wat dat inhoud; solliciteer dan niet. Maar als er staat ‘Frans is een pré’ en jij kunt je redelijk redden in de Franse Ardèche; solliciteer dan toch! Het kan zo zijn dat er kandidaten zijn die wél 5 poten hebben. Dan is het logisch dat die eerder worden uitgenodigd. Maar ik zal je een geheim verklappen; die zijn er niet zo veel!

Dus grijp die kans als de vacature je aanspreekt. Misschien ben jij in de toekomst wel een schaap met 5 poten mét een droombaan!